Fizica » Electromagneti

lista de Articole de Fizică

Prima legatură între magnetism și electricitate a fost făcuta prin intermediul experimentelor fizicianului danez Hans Christian Oersted, care în 1819 a descoperit că un ac magnetic poate fi deviat cu ajutorul unui conductor sub tensiune electrică. La o săptâmană de la aflarea acestei descoperiri, cercetatorul francez Andre Marie Ampere va demonstra că doi conductori purtători de curent electric se vor comporta ca și cei doi poli ai unui magnet.

Electromagnetul este un tip de magnet la care câmpul magnetic este produs cu ajutorul curentului electric. În general este alcătuit dintr-o bobină al cărei conductor va fi parcurs de curent. Pentru intensificarea și direcționarea câmpului magnetic, în bobină se poate introduce un miez de fier.

Solenoidul - o formă simplificată a bobinei - a fost creat de André-Marie Ampère (1775-1836), care a studiat, pentru prima dată, interacțiunea curenților electrici și efectul magnetic al acestora.
În 1828, William Sturgeon (1783-1850), fizician și inventator britanic, pune în practică această idee. Continuând șirul invențiilor, Sturgeon demonstrează funcționarea motorului electric și apoi inventează galvanometrul.

Înapoi - lista de Articole de Fizică
234x60
Advertising space
234x60
Advertising space