Fizica » Modele de proiectare

lista de Articole de Fizică

 

Proiectarea didactică constructivistă

2. Modele de proiectare

Din practica mea, vă propun să decideți singuri ce model de lecție vă alegeți pentru crearea condițiilor în care elevii își vor forma sub-competențele necesare. Este ușor pentru Dumneavoastră să stabiliți acest lucru dacă veți formula obiectivele lecției reieșind din sub-competențele ce doriți ca elevii să și le formeze, apoi să raportați aceste obiective la particularitățile grupului de elevi din clasă (vârsta, nivelul de pregătire, profilul, numărul de elevi din clasă) și la condițiile reale ce le oferă instituția de învățământ pentru desfășurarea orelor de fizică (resurse). O informația amplă puteți găsi în cartea: Joiţă E., Instruirea constructivistă – o alternativă. Fundamente. Strategii, Ed. Aramis, București, 2006 – este bine s-o aveți.

La proiectarea lecțiilor de comunicare a noilor cunoștințe mă conduc cel mai des de ,, Modelul ERRE (ERR)” care e descris prin următoarele etape ce trebuie parcurse:

I. Evocare:

- reorganizarea cunoștințelor anterioare într-o structură nouă;

- verificarea volumului și corectitudinii cunoștințelor acumulate.

II. Realizarea sensului:

- utilizarea cunoștințelor anterior acumulate în procesul de redescoperire a adevărurilor științifice;

- însușirea noilor informații și verificarea corectitudinii propriei înțelegeri.

III. Reflecție:

- consolidarea cunoștințelor noi ;

- aplicarea conștientă a cunoștințelor (acumulate anterior+noi) la soluționarea unor sarcini (teoretice sau practice), motivând acțiunile.

IV. Extindere:

- rezolvarea unor sarcini reale din viață prin care elevul demonstrează nivelul de formare a competenței și prin care el își dezvoltă competențe, care devin pe parcurs modele comportamentale obișnuite.

 

Din cauza că nu toate temele studiate în cadrul cursului de fizică oferă posibilitatea de a propune elevilor spre rezolvare așa tip de sarcini (situații semnificative, autentice), modelul dat poate fi redus doar la primele trei etape (ERR).

De exemplu, în clasa a VIII-a, acest model de lecții îl aplic cu ușurință la predarea temelor: ,,Modificarea energiei interne a corpurilor”, ,,Transformarea stărilor de agregare ale substanțelor- procese termice.”, ,,Lucrul și puterea curentului electric” etc..

 

Unele lecții de comunicare a noilor cunoștințe le proiectez în baza modelului A-B-C la care desfășor etapele:

I. A.- Orientare:

- stabilirea cunoștințelor ce trebuie acumulate în cadrul lecției ( Ce trebuie să învețe elevul?);

- motivarea învățării ( De ce trebuie să posede aceste cunoștințe?)

Această etapă are un caracter problematizat. Astfel, profesorul propune elevilor să soluționeze situații probleme pe cale teoretică sau practică (experimental).

II. B.- Achiziție:

-însușirea și înțelegerea noilor cunoștințe .

Procesul de soluționare a sarcinii cu caracter problematizat va fi însuși procesul de învățare , de acumulare a cunoștințelor și a înțelegerii acestora:

a) cercetarea condițiilor descrise în problemă;

b) ordonarea și sistematizarea cunoștințelor anterioare într-o structură nouă;

c) crearea algoritmului de soluționare;

d) deducerea sau descoperirea soluției;

e) verificarea soluției;

e) formularea concluziilor ce corespund actului de ,,redescoperire” a adevărurilor științifice.

III. C.- Aplicație și transfer:

- aplicarea noilor cunoștințe în contexte noi;

- autoevaluarea, evaluarea procesului de învățare (prin descoperire) și evaluarea rezultatelor (Ce a învățat nou elevul?).

 

Acest model prefer să-l aplic la predarea temelor: ,,Presiunea atmosferică” clasa a VII-a, ,,Electromagneții” clasa a VIII-a, ,,Fenomenul inducției electromagnetice” clasa a XII-a, etc., (vezi articolul,,Contextul formativ al învățării problematizate în cadrul orelor de fizică”- aut. I. Botgros, A. Gordienco, Univers pedagogic, 2010,nr.3, Chișinău).

 

Dacă în cadrul lecției de predare a noilor cunoștințe doresc ca elevii să acumuleze noile cunoștințe prin cercetare în bază de experiment (ținând cont de înzestrarea laboratorului de fizică), atunci pentru proiectarea didactică îmi aleg modelul ICON (Interpretion, Construction, Blacki McClintock, 1995), redat prin următoarele etape:

I. Realizarea experimentului, observarea, analiza observațiilor (activitate în grup);

II. Construirea interpretărilor proprii, formularea concluziilor- acumularea cunoștințelor (activitate în grup);

III. Stabilirea terenului de aplicare a cunoștințelor noi, formularea întrebărilor. - motivarea procesului de învățare (activitate în grup);

IV. Confruntarea interpretărilor și argumentelor proprii cu cele ale profesorului și ale altor grupuri (activitate frontală);

V. Colaborarea cu elevii din celelalte grupuri, extinderea contextului (activitate frontală);

VI. Prezentarea rezultatelor, sinteza făcută de către elevi, profesor (activitate frontală);

VII. Aplicații în situații reale, cu noi interpretări (activitate frontală).

 

Vă propun acest model de lecții la predarea temelor ,, Mecanisme simple. Pârghia.”, ,,Mecanisme simple. Scripetele” clasa a VII-a, ,,Rezistența electrică a conductoarelor” clasa a VIII-a etc.. Acest model de lecție este comod să-l alegem și în cazul proiectării unei lecții de formare a priceperilor și deprinderilor practice prin experiment.

 

Dacă proiectez o lecție de formare a priceperilor și deprinderilor prin rezolvarea problemelor aplic Modelul CETP/SIS (Summer Institute, 1998) parcurgând etapele după cum urmează:

I. Reactualizarea, evaluarea cunoștințelor anterioare: termini fizici, mărimi fizice, unități de măsură, legi (activitate frontală);

II. Analiza greșelilor, corectarea acestora (activitate frontală, instruirea reciprocă);

III. Rezolvarea problemelor (simple,medii, dificile), (activități frontale, în grup, în pereche, individual);

IV. Corelarea, consolidarea și aplicarea cunoștințelor în situații reale;

V. Reflecția personală asupra rezultatelor, metodelor, algoritmilor de rezolvare;

VI. Evaluarea, efectuarea noilor analize și reflecții.

 

O informație mai amplă găsiți în ,,Educația centrată pe elev. Ghid metodologic”, aut. T.Callo, A. Paniș, V. Andrievschi, Print-Caro, Chișinău 2010.

Înapoi - lista de Articole de Fizică
234x60
Advertising space
234x60
Advertising space