Fizica » Convecția termică

lista de Articole de Fizică

Trecerea caldurii de la un corp cu o temperatura înalta la o temperatura joasa se numeste transmiterea caldurii (transfer termic) si se cunosc trei mecanisme de transfer:

Transmiterea prin conductie termica, caracterizata prin lipsa miscarilor macroscopice. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile solide si se bazeaza pe miscarile moleculare.
          Transmiterea prin convectie termica, caracterizata prin existenta miscarilor macroscopice de curgere. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile lichide si gazoase, inclusiv la limitele lor, la contactul cu alte faze. În functie de natura miscarilor macroscopice convectia poate fi:
Convectie libera, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea fortelor arhimedice, determinate de diferente de densitate.
Convectie fortata, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea altor forte.
           Radiatia termica, caracterizata prin transferul termic prin radiatie electromagnetica din gama infrarosu. Acest transfer se poate face in vid sau în medii transparente la radiatia infrarosie.

Convectia termica reprezinta un transfer energetic cu deplasare de materie, specifica contactului dintre o suprafata si un fluid în miscare (aer, lichid, gaz). La limita suprafetei de contact, energia termica din fluid, favorizata de miscarea acestuia, interactioneaza cu suprafata de contact si îi cedeaza din potentialul sau termic. Convectia termica poate fi fortata, atunci cand miscarea fluidului este produsa cu mijloace mecanice (pompe, ventialatoare, captari eoliene etc.) si/sau naturala atunci cand miscarea fluidului este generata de diferentele de potential termic, produse de temperaturile locale (fluidul cald urca, iar cel rece coboara, formandu-se curenti convectivi).

Înapoi - lista de Articole de Fizică
234x60
Advertising space
234x60
Advertising space