Fizica » Difuziunea

lista de Articole de Fizică

Difuzia este un proces de amestecare spontan inițiat (datorită principiului "Mișcării lui Brown") a particulelor a două substanțe, acționând treptat până la completa și ireversibila omogenitate a acestora. Cele două substanțe pot să fie substanțe gazoase, lichide sau solide. Pentru diferite substanțe există, conform legii lui Fick, diferiți coeficienți de difuzie D cu valori de la 1 cm²/s la gaze până la valori mult mai mici (de peste un miliard de ori) în cazul substanțelor solide.

Difuzia moleculară este pătrunderea moleculelor unui corp, printre moleculele altuia, fără să existe curgere. Difuzia explică fluxul net al moleculelor dintr-o regiune de concentrație mai mare la una dintre concentrație mai mică, dar este important de remarcat faptul că difuzia, de asemenea, apare atunci când nu există nici un gradient al concentrației. Rezultatul este o amestecare treptată a particulelor. Într-o fază, cu temperatură uniformă, fiind absente forțe externe nete care acționează asupra particulelor, procesul de difuzie va duce în cele din urmă în amestecarea completă. Exemplu: cerneala și apa. Se auto-amestecă, deci nu există curgere.

La o temperatură mai ridicată, viteza de difuzie este mai ridicată datorită agitației termice care este mai intensă. Agitația termică este mișcarea dezordonată a moleculelor unui corp. În interiorul unui gaz sau lichid, există o presiune care provine din ciocnirea moleculelor între ele și pereții vasului. Difuzia apare la corpurile aflate in toate stările de agregare.

Difuzia moleculară este de obicei descrisă matematic utilizând legea lui Fick. Este unul din fenomenele de transport alături de conductivitate termică si curgerea fluidelor sau transferul de impuls la fluide. Este fundamentul transferului de masă.

Înapoi - lista de Articole de Fizică
234x60
Advertising space
234x60
Advertising space